Modejättar höjer priserna inför sommaren

Fast Fashion index juni (Europa) 230702

Modejättarna höjer priserna ytterligare i juni. Under årets andra kvartal är försäljningspriserna upp 8 respektive 1 procent för H&M och Zara.

– Modejättarnas nya stigande prissättning i lågkonjunkturen är tydlig. De startade året med lägre originalpriser och har sedan höjt försäljningspriserna. Sedan prisbotten i februari har Zara höjt försäljningspriserna hela 54 procent, mot H&M:s 16 procent. Även årets sommargarderoben är betydligt dyrare. Realisationerna är under tiden stabila. Samtidigt kan en ny prissättning redan vara på gång, säger Michael Collaros, vd Norna analytics.

Modejättarna Zara, H&M, Gap och Uniqlo har markant ändrat priserna sedan i fjol. Lägre originalpriser ger nu utrymme för mer snabbt stigande försäljningspriser. 

– Modejättarna inledde året med halverat prisgap mellan originalpris och försäljningspris. Detta har konsumenterna uppskattat. Sedan i februari är originalpriserna upp 8 procent och försäljningspriser upp 24 procent. Zara är mest drivande. Nu i juni höjer modejättarna plötsligt originalpriserna över fjolårets nivåer igen. De litar mer på konsumentens köpkraft. Det kan vara starten på något nytt, säger Michael Collaros.

Försäljningspriserna fortsätter också upp i juni. H&M höjer försäljningspriserna 11 procent och Zara 7 procent, jämfört med i fjol. 

– Branschens sommarklänning är upp hela 14 procent. Männens shorts stiger hela 21 procent. Zaras snittplagg kostar nu 381 kronor mot 294 kronor hos H&M, säger Michael Collaros.

De samlade realisationerna är samtidigt i nivån med juni i fjol och påtagligt jämt mellan aktörerna. Under hela kvartalet har H&M däremot betydligt färre reor än Zara. 

Affärsdatan är hämtad från 600 globala fast fashion bolag och deras online-handel med 40 miljoner prispunkter varje dygn. Datan tvättas och analyseras i originalpriser, försäljningspriser, reapriser, sortiment, färger, mönster, snitt, hållbarhet och material. Kunderna är idag försäljningschefer inom fast fashionbolag, analytiker och rådgivare i Europa och USA. Vid frågor kontakta Michael Collaros 0708-452334

Scroll to Top