Modejättar ser ljusning. Prishöjningar 12,6%.

Europeiska klädjättar höjer försäljningspriserna med 12,6 procent i maj, jämfört med samma månad i fjol. Snittplagget hos H&M säljs nu till 9,5 procent högre pris. Zara har redan höjt klart. Det visar statistik över europeisk fast fashion från Norna analytics.

– Fast fashions värsta motvind kan vara över. Snittplagget i Europa har senaste månaderna stigit från 29,5 euro och introduceras nu på 30,4 euro. Fjolårets överfyllda lager ser ut att vara historia. H&M, Uniqlo och Gap höjer försäljningspriserna. Liknande val märks i reor och originalpriser, säger Michael Collaros, vd Norna Analytics.

Dyra konsumentpriser har senaste året fått mycket kritik i mat, hälsovård, el och bensin mm. Kläder och modebranschen har däremot utvecklats mer avvaktande, i skuggan av stora lager. Nu märks en ljusning.

– Fast fashion visar tre goda tecken samtidigt. Originalpriserna stabiliseras, reorna är mindre och försäljningspriserna högre. Originalpriserna är halvvägs tillbaka till toppnivåerna före Ukrainakriget. Reorna är samtidigt mer än halverade till bara 8-9 euro per plagg. Försäljningspriserna stiger samtidigt upp 5-10 procent per månad, säger Michael Collaros.

De fyra modejättarna höjer försäljningspriserna särskilt senaste månaden. H&M och Uniqlo höjer tydligast. Zara ligger två månader före i cykeln och har redan höjt klart. 

– Försäljningspriserna på snittplagget är upp hela 22 procent sedan i februari. Mest spännande är kanske Gap som senaste året minskat utbudet med 31 procent och höjt försäljningspriserna 38 procent. Färre men dyrare plagg kan bli nästa trend, när köpkraften är mer skral. Sommarens reor kommer att visa vilka val vårens konsumenten har uppskattat, säger Michael Collaros.

 

Källan är över 600 globala fast fashion bolag. Deras online-handel ger 40 miljoner prispunkter varje dygn. Datan som tvättas och analyseras är originalpriser, försäljningspriser, reapriser, sortiment, färger, mönster, snitt, hållbarhet och material. Kunderna som köper datan är idag försäljningschefer inom fast fashionbolag, analytiker och rådgivare i Europa och USA. Norna analytics fokuserar på affärsdata.  Vid frågor kontakta Michael Collaros 0708-452334

Scroll to Top