Uniqlo nu dyrast. Gap sänker mest.

Fast Fashion möter lågkonjunkturen i Europa med lägre originalpriser om 4 % och antalet plagg minskar 9 %, jämfört med i fjol. Det visar april månads statistik från Norna Analytics.

– Svag efterfrågan tolkas väldigt olika. Uniqlo och H&M höjer priserna 4-5 % jämfört med i fjol. Gap sänker priserna och slår nu under H&Ms nivåer. Zara syns både som billigast och dyrast, säger Michael Collaros, vd Norna Analytics.

 Svagare köpkraft märks nu priser, reor och kollektioner.  

– De fyra modejättarna fokuserar på basutbudet och krymper sina kollektioner med 15 000 färre plagg än i fjol. H&M, Zara och Uniqlo som annars utökar vårens kollektion i jämn takt, är nu mer avvaktande. Skiftet mot mindre utbud märks brett, även hos aktörer som Zalando, säger Michael Collaros.

Realisationerna minskar

De fyra modejättarna fokuserar på basutbudet och krymper sina kollektioner med 15 000 färre plagg än i fjol. Skiftet mot mindre utbud märks brett, även hos aktörer som Zalando. Årets realisationer är samtidigt mindre, men desto mer utdragna och bottnade först i mars. 

– Zara:s reor är i år dubbelt större än Uniqlo och H&M. Samtidigt visar Zara stor dynamik i försäljningspriser. De är billigast i februari och klart dyrast i mars och april, säger Michael Collaros.

Gap gör årets omsvängning i realisationer. Från fjolårets största reor på 40% stannar de nu på 5%, vilket är minst i branschen. Bolaget visar samtidigt på fler nya vägval. 

– Amerikanska Gap har valt en helt ny positionering i Europa. De har markant minskat sortiment och originalpriser men samtidigt höjt försäljningspriser, säger Michael Collaros.

Uniqlo nu dyrast

Även Uniqlo reagerar på nytt sätt. De som är kända för sin stabila baskollektion gör kraftiga neddragningar på 19% av sortimentet i Europa. 

– Uniqlo går starka i motvinden. I fjol var de näst billigast efter H&M. Idag har Uniqlo det dyraste snittplagget bland modejättarna. Det säger något om bolagens förmåga att verkligen agera ”fast fashion” även som bolag, säger Michael Collaros.

H&M och Zara är mer försiktiga och minskar sortimentet 3 respektive 7 procent.

– Samtidigt vet vi att H&M gör en bredare satsning och har utökat sitt sortiment med 105 nya externa varumärken, som motsvarar 7% av utbudet, senaste året. Men det är en mer långsiktig ompositionering, som är oberoende lågkonjukturen, säger Michael Collaros.

Källan är över 600 globala fast fashion bolag. Deras online-handel ger 40 miljoner prispunkter varje dygn. Datan som tvättas och analyseras är originalpriser, försäljningspriser, reapriser, sortiment, färger, mönster, snitt, hållbarhet och material. Kunderna som köper datan är idag försäljningschefer inom fast fashionbolag, analytiker och rådgivare i Europa och USA. Norna analytics fokuserar på affärsdata. 

Scroll to Top